Martin BosOefeningen

Bambi buckets vullen

Afgelopen week was het een komen en gaan van Chinook helikopters die hun Bambi Bucket vullen in de rivier de Eem, vlak bij Amersfoort, en leeggooien op het Oefenterrein De Vlasakkers.

Het vullen van de ‘waterzakken’ was onderdeel van een vier dagen durende oefening tussen de Brandweer, de Veiligheidsregio’s en de Luchtmacht rond het blussen van grote (natuur)branden en bosbranden. Het verbeteren van de onderlinge afstemming stond centraal op de planning. Tegelijk is ook de landelijke alarmeringsprocedure beoefend. Vanaf het moment van aanvraag tot aan de alarmering van de ‘hoofdrolspelers’. De basis voor deze oefendagen was een script dat gebaseerd was op gelijktijdige natuurbranden in een Veiligheidsregio.

Bambi Bucket

De waterzak onder de helikopter heet Bambi Bucket. Hij is in 1982 uitgevonden door de Canadees Don Arney en de belangrijkste leverancier is SEI Industries. Het Defensie Helikopter Commando (DHC) heeft twee soorten bucket in gebruik. De 3.000-liter variant wordt gebruikt onder de Cougar en de 10.000 liter variant onder de Chinook. Andere gebruikte termen voor de waterzak zijn Fire Bucket en Monsoon Bucket.

Eem en Vlasakkers

De Eem is een rivier die begint in Amersfoort en loopt tot het Eemmeer. De rivier is voldoende diep om de Bambi Buckets van de Chinook te vullen. Bovendien is de vulplek met vier kilometer van de Vlasakkers. Dichtbij genoeg om veel en vaak het vullen en leeggooien te oefenen.

Bij het naderen van de rivier en het vullen, hangt een bemanningslid uit de deur. Om goed te kijken wat onder de heli gebeurd.

Het luchtwerk boven het oefenterrein De Vlasakkers is goed te zien.