Martin BosNieuws

Met hulp van de industrie (VSS 2023)

De (militaire) wereld om ons heen verandert voortdurend en steeds sneller. Om de ontwikkelingen te blijven volgen en mogelijk beïnvloeden organiseert de stichting Artillery Business Club met het Vuursteun Commando een tweejaarlijks Vuursteun Symposium op de Legerplaats bij Oldebroek en het Artillerie Schietkamp. In twee artikelen gaan we in op dit bijzondere symposium. We begonnen in deel 1 met de veranderingen waar we middenin zitten.

Bij de veranderingen werd aangegeven dat we dit niet zonder de industrie kunnen. Dus krijgen ze een eigen artikel. Welke industrie stond er op het Vuursteun Symposium 2023. Welke producten presenteren ze? Iedere lezer mag zelf bepalen of deze producten bijdragen aan de veranderingen die in deel 1 beschreven zijn.
Voor jullie hebben we wel de stands naar thema geteld.

  • Elektronica en computersystemen: 10
  • Drones: 9
  • Wapensystemen: 5
  • Optische apparatuur: 3
  • Opleidingen: 2
  • Voertuigen: 1
  • Munitie: 1
  • Koffers en kisten: 1

Advanced Forces Group

De Advanced Forces Groep is internationaal werkend trainingsinstituut voor militairen. Ze leveren (naar eigen zeggen) uitdagende trainingsprogramma’s. Hun missie is het vergroten van de operationele inzetbaarheid van Defensie. Klaar om huidige en toekomstige dreigingen het hoofd te bieden. Men geeft medische trainingen en training over militair leiderschap.

Arquimea

Arquimea is een internationale organisatie met het hoofdkantoor in Madrid (Spanje). Men produceert hoogtechnologische producten ter ondersteuning van de strijdkrachten van de NAVO en bondgenoten over de hele wereld. Daarnaast werkt men in ander sectoren zoals de luchtvaart of biotechnologie. 
De meest relevante producten zijn vuurleidingssystemen, elektronische mortiersystemen, drones en loitering ammunition. Op de stand stond de Q-SLAM-40 drone. Het is een loitering system dat geschikt is voor verkenning, bewaking of doelaanwijzing. Het systeem is licht van gewicht en kan binnen 5 minuten operationeel zijn. Voor op de tafel ligt de Sheppard Mil, een verkenningsdrone in de vorm van een vogel.

BSS Holland

Broadfield Security Services (BSS) is een Nederlands bedrijf dat is opgericht in 2008. BSS levert op afstand bestuurbare / onbemande lucht- en grondvoertuigen en componenten om deze sensoren aan te sluiten op een netwerk.
Dit alles doet men met een aantal internationale bedrijven met unieke producten waaronder Atlas, Ascent Aerospace, Autonodyne en Threod. Al deze bedrijven stonden op het demonstratieterrein van het Artillerie Schietkamp. We noemen ze hierna.

Atlas

De Nederlandse krijgsmacht gebruikt de AtlasPRO drone van Atlas Aerospace uit Letland. Hij maakt deel uit van een familie van producten die rondom deze drone gemaakt is. Waarbij je kunt denken aan verschillende camera’s of zenders. De AtlasNEST is als het ware de hangaar van de drone. Hij kan hier op landen waarna hij veilig naar binnen gaat. Eenmaal binnen wordt de batterij geladen.

Ascent Aerospace

De Spirit van Ascent Aerospace kan ook door BSS Holland geleverd worden. Het is een drone die opvalt door zijn bijzondere vorm: een verticale cylinder met in het midden twee lagen voor de propellers. Onder of bovenop de drone kan een camera gemonteerd worden. Of extra batterijen. Aan de onderkant kan een magazijn gemonteerd worden voor het laten vallen van granaten.

Autonodyne

Autonodyne is een in Boston (USA) gevestigd AI-softwarebedrijf. Ze zijn de makers van de software die gebruikt wordt om met en tussen drones te communiceren. Met hun software kan bijvoorbeeld tegelijkertijd een zwerm van verkenningsdrone en aanvalsdrones aangestuurd worden. Op basis van de informatie van de verkenners kan de operator een aanval plannen en inzetten. De software van de drones ook volledig zelfstandig laten werken.

Threod Systems

De grootste drone op het Vuursteun Symposium was van Threod. Ze ontwerpen en bouwen in Estland hun drones en alle systemen die hiermee samenhangen. Op het Vuurwapen Symposium werd de EOS C drone gedemonstreerd. Deze drone kan verticaal opstijgen en landen maar eenmaal in de lucht gedraagt hij zich als een gewoon vliegtuig. De EOS C weegt 14 kilogram en kan 3 uur vliegen.

Defenture

In Tiel vinden we Defenture. Het is een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en productie van specialistische voertuigen voor militaire doeleinden. Defenture is opgericht na het (in 2013) winnen van de aanbesteding ter vervanging van de verouderde vloot Mercedes G-klasse van het Korps Commandotroepen (KCT). In 2015 mochten wij er een kijkje nemen en iets later begon de productie van de Vector. Tegenwoordig ontwikkeld en bouwt men twee voertuigen: de Mammoth en de GRF. De Landmacht krijgt binnenkort de beschikking over 249 militaire dieselquads (MDQ, die in de Defenture-folder Scorpion heten).

Op het Vuursteun Symposium werkt Defenture samen met Thales. Laatstgenoemde zocht een platform voor het 70mm lanceersysteem en de Defenture GRF werd daarvoor uitgekozen.

Diehl Defence

Diehl BGT Defence is een Duitse wapenfabrikant die onderdeel is van Diehl Stiftung. Het bedrijf werd gevormd in 2004 door de fusie van Bodenseewerk Gerätetechnik met Diehl Munitionssysteme. Op het symposium toont Diehl een tweetal raketsystemen en een paar voorbeelden van de Vulcano-munitie. Deze munitie kan gebruikt worden in de PzH2000. Het bereik van de Vulcano-munitie is 70 tot 80 kilometer met een trefzekerheid (CEP) van 5 meter.

Elbit Systems

Binnenkort krijgt Nederland het PULS raketsysteem van Elbit Systems. Het Israëlische bedrijf heeft vestigingen over de gehele wereld en levert aan heel veel landen. Naast een model van de PULS waren er ook lasersystemen voor doelaanwijzing te zien.

Exail

Op het Vuursteun Symposium laat Exail zijn navigatiesysteem zien. Dit systeem is een traagheidsnavigatiesysteem. Via een fibre-optic gyroscoop en versnellingsmeters meten de Advans-systemen de precieze locatie. Hierbij is geen GPS-signaal nodig. Met dit systeem kan de positie haarfijn bepaald worden wanneer bijvoorbeeld het GPS-signaal gestoord wordt.
Om te laten zien dat het systeem werkt, was het voor de beurs ook in een personenauto ingebouwd. Geïnteresseerden konden hiermee een rit of het terrein maken.

Glenair

Het Amerikaanse bedrijf Glenair gaat eenvoudig gezegd over de kabels en connectors om de verschillende systemen van het leger of een militair op elkaar aan te sluiten.

IAI

Het tweede Israëlische bedrijf op het symposium is Israel Aerospace Industries oftewel IAI. Zij hadden een tweetal drones meegenomen. De groene ROTEM 1200 is te gebruiken voor verkenning of een loitering munition. Hij kan 30 tot 45 minuten vliegen. De bewapening bestaat uit twee M67 handgranaten. Welk model de grote grijze is, ben ik vergeten…

KNDS / KMW

Krauss-Maffei Wegmann kennen we als de fabrikant van onze Boxer pantserwielvoertuigen, de Leopard-tanks, PzH2000 en de Leguaan. In 2015 zijn ze samengegaan met het Franse Nexter en heet de organisatie KMW+Nexter Defense Systems (KNDS). Op de beurs een mooie foto van de Boxer met een 155mm houwitser. Het systeem heet RCH 155 en combineert de kracht van de houwitser met de beweeglijkheid van de Boxer.

MBDA Systems

MBDA is naar eigen zeggen de enige Europese fabrikant van raketsystemen. In de tent ging het over hun battlefield management systeem. Ervoor lag in Brimstone raket. Deze is trouwens met een aparte missiemodule ook te gebruiken op het Boxer pantserwielvoertuig.

Microflown Avisa

ATILS is de naam van het akoestisch informatiesysteem van Microflown Avisa. De letters staan voor Acoustic Target Impact Localization System. Met dit systeem kan via microfoons de bron van een schot bepaald worden. Klein- of grootkaliber schoten worden geregistreerd en door en computer op een kaart getoond. Via koppelingen kan de eigen artillerie zelfs direct tegenvuur geven.
Het grote voordeel van ATILS is dat het geen grote elektromagnetische straling verspreid zoals een radar. Het systeem is daardoor moeilijk te detecteren. Ook wordt er voor de communicatie gebruik gemaakt van licht. De zender/ontvangers worden op elkaar gericht en kunnen zo grote afstanden overbruggen. De getoonde drone is de Flyeye, een verkenningsdrone met een plafond van 4000 meter en een maximale vluchtduur van 2,5 uur.

De ATILS is vandaag in Oekraïense kleuren. Het is zeer waarschijnlijk dat het systeem binnenkort aan Oekraïne geleverd gaat worden.

Nedinsco

Nedinsco (uit Venlo) is leverancier van optisch-mechanische systemen. Men levert verschillende soorten camerasystemen, apparatuur om in de loop te kijken (boresighting) of backup-systemen en sensoren. De BAA-kop (waarnemingsapparatuur) op de Fennek is van dit bedrijf!

Patria

Patria kennen we van het gelijknamige pantservoertuig. Verder maken ze verschillende mortiersystemen en informatiesystemen. Het bedrijf heeft ruim 3300 werknemers.

Rheinmetall

Op de stand van Rheinmetall zien we hun kernactiviteit: munitie en drones. De HERO loitering munition wordt samen met Uvision in de markt gezet. Hij wordt vanuit een container gelanceerd. Buiten stond de HERO-30, een 3 kilogram zware drone met een kop van 500 gram. De HERO-120 in de tent weegt 12 kilogram en heeft een explosieve lading van 4,5 kilogram.
De grote ontbrekende op de beurs was de HX3. Dit wielvoertuig is voorzien van een 155mm houwitser. Door omstandigheden lukte het niet om het voertuig op tijd op het symposium te krijgen wat vanwege de enorme belangstelling jammer te noemen was.

SAFRAN

Safran S.A. is een Franse multinationale groep actief in de luchtvaart, ruimtevaart en defensie. Het ontstond in 2005 uit de fusie tussen het luchtvaartbedrijf Snecma en het defensiebedrijf Sagem. De voornaamste activiteit is de productie van vliegtuigmotoren, die ruim de helft van de omzet uitmaakt. Op de stand een tweetal producten van Safran Vectronix: het STERNE-systeem voor doelaanwijzing en de Moskito en JIM zichtapparatuur en laserafstandsmeter.

SURCOM

SurCom International, sinds 1992 actief op de Europese defensie- en veiligheidsmarkt, is gespecialiseerd in het leveren van producten en turn-key systemen voor communicatie- en surveillancetoepassingen. Ze werken wereldwijd voor ministeries van Defensie, krijgsmachtdelen, speciale eenheden en beveiligingsdiensten in de militaire en publieke sector. Als producten kan je denken aan radiocommunicatiesystemen, nachtzichtapparatuur, netwerksystemen en juist het integreren van deze systemen.

TBM

TBM is bij de ouderen onder ons nog bekend onder de volledige naam: Technisch Bureau H.A. Muller. De klanten kunnen bij TBM onder meer terecht voor een breed assortiment aan vuurwapens; van de kleinere handvuurwapens tot aan machinegeweren en op afstand bestuurbare wapensystemen.
Op het symposium stond de stand in het teken van de Hirtenberger mortieren. TBM is voor Hirtenberger de Nederlandse vertegenwoordiger en Hirtenberger is de fabrikant van onze 60mm, 81mm en 120mm mortieren en mortiermunitie.

Thales Group

De Thales Group heeft wereldwijd een groot aantal vestigingen. Waaronder in Nederland: in Hengelo en in Huizen. Met twee stands en met de producten van meerdere vestigingen stond men op het Vuursteun Symposium 2023.

Thales (Hengelo)

Nederland heeft samen met Noorwegen een achttal Ground Master 200 MM/C aangeschaft. Op de stand stond een model van het voertuig en kon er meer informatie gekregen worden.

Thales (Huizen)

De verschillende radiosystemen van Thales uit Huizen werden in de andere stand aangeboden. Samen met een mortiersysteem van het Thales-zusje.

Thales (België)

Samen met Defenture presenteerde Thales Belgium twee versies van de 70mm raketwerper. Het zijn draagbare systemen die op verschillende manieren gemonteerd kunnen zijn. Zoals hier op de Defenture GRF (Vector).
Op het dak van de GRF vinden we het systeem met twee lanceerbuizen: de FZ602. De FZ220 is een 7-schots lanceersysteem. De systemen zijn ‘draagbaar’ en op verschillende manieren in te zetten. Ook de inzet onder een helikopter of vanaf een vast affuit zijn mogelijk.

Van Halteren

Van Halteren Technologies voert voor Defensie de aanpassingen op de CV90 en de Fennek uit. Op het symposium stond voor hen een tafel met een 155mm granaat en een drietal aandrijfladingen. Men probeerde de Howitzer Crew Trainer onder de aandacht te brengen.

Vonk

Vonk BV levert onverwoestbare koffers en kisten. Een serie hiervan werd op het symposium getoond. Daarnaast heeft men een product dat gebruikt kan worden door bijvoorbeeld de genie. Met kunststof blokjes kunnen begaanbare paden aangegeven worden. Of plekken die juist niet betreden mogen worden. Het product heeft reflectoren en is daarom ook in kunstlicht te gebruiken.

Deel 1

Wil je terug naar deel 1 om te lezen hoe te veranderingen van onze krijgsmacht eruit moeten zien: klik hier.