Alle nieuws over DEFENDER Europe 20

Met de oefening DEFENDER Europe 20 wordt er voor het eerst sinds jaren in Europa weer een keer geoefend in de Amerikaanse inzet (ter grootte van) een divisie.
De oefening begint met het verplaatsen van personeel en materieel. In zes Europese landen zullen de troepen arriveren. Daarna trekt men door naar de oefengebieden in Oost Europa en start de daadwerkelijke ‘strijd’.

DEFENDER Europe 20 is daarmee voor het eerst in 25 jaar weer de grootste ‘deployment’-oefening van de Amerikaanse troepen in Europa. De oefening loopt globaal van februari 2020 tot en met augustus 2020.

Informatie

Op deze pagina geven we informatie over de oefening. Het was namelijk onze verwachting dat de oefening zo groot is dat veel mensen er op een of andere manier iets van zullen gaan zien. De maatregelen tegen het Corona- of COVID-19-virus stellen echter wel onze verwachtingen bij.

Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuwe informatie. Ook nu de oefening nagenoeg tot stilstand is gekomen.

Wil je de oefening zelf volgen? De hashtag op social is: #DefenderEurope
En verder is het handig om te weten dat de oefening ook bekend is onder de naam ‘Defender 2020’.

Kom je voor het eerst op deze pagina?
Begin dan helemaal onderaan met lezen, bij de eerste aankondiging. Werk je langzaam naar boven en let in het bijzonder op de verschillende infographics met oefening-inhoudelijke informatie. En dan lees je op het einde hoe de oefening langzaam maar zeker door Corona ingehaald wordt.

Locaties

Op basis van de nieuwsberichten kunnen we de volgende relevante plaatsen noteren. Hier komen de troepen (deels) aan en starten de transporten. De verschillende kazernes en oefenterreinen worden gebruikt als bases voor een tussenstop of als rustplaats (Live Support Areas).

Blauw: havens
Oranje: luchthavens
Groen: oefenterrein
Paars: depot
Zwart vlaggetje: kazerne / steunpunt

Nieuws

13 mei: Na zorgvuldige afweging…

Ineens is daar een nieuw persbericht. Defender bestaat toch nog en een deel van de oefeningen gaat verder.

Na zorgvuldige afweging tussen U.S. Army Europe en het Poolse Ministerie van Defensie gaat de oefening Allied Spirit (een aan Defender gekoppelde oefening) tussen 5 en 19 juni door!
De oefening is aangepast aan Corona en omvat een Poolse airborn-operatie en een rivieroversteek. Ongeveer 6000 militairen doen aan deze oefening mee: 4,000 Amerikaanse militairen van het 1st Cavalry Division Headquarters (Forward); 2nd Armored Brigade Combat Team en 3rd Combat Aviation Brigade, 3rd Infantry Division. De 2000 Polen zijn van het 6th Polish Airborne Brigade; 9th Polish Armored Calvary Brigade; en 12th Polish Mechanized Brigade.

In de komende maanden zullen er nog andere oefeningen uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld met materiaal uit de ‘Army Prepositioned Stocks‘.

Op het oefenterrein Bergen-Hohne (bekend van SOB/SOMS) onderhoudt de 21st Theater Sustainment Command samen met zijn Duitse collega’s de daar aanwezige tankbrigade.

Tot slot zijn er nog verschillende oefeningen in de Baltische staten.

DefensieFotografie Nederland ligt door de COVID-19 stil. Gelukkig krijgen we mooie beelden aangeleverd.

Personeel van 3 Combat Aviation Brigade oefent boven Hohenfels.
Schietoefening 3 Combat Aviation Brigade boven Grafenwöhr.
Schietoefeningen van de 3 Infanterie Divisie met hun M1 Abrams in Polen.

19 april 2020: Gunnery Drawsko Pomorski

Het personeel van 2nd Battalion, 69th Armor Regiment, 2nd ABCT, 3rd Infantry oefent met zijn Abrams tanks op oefenterrein Drawsko Pomorskie (Polen).

Daarnaast zijn er al rond de 90 voertuigen door de 1e Pommerse Logistieke Brigide (1st Pomeranian Logistic Brigade “Casimir the Great”) van het Poolse leger naar de haven van Gdynia gebracht.

16 april 2020: Breaking News

Ondertussen blijken er nog tussen de 5700 en 6200 Amerikaanse troepen het trainingsprogramma van Defender te doorlopen. Dit kwam naar voren in een interview met Gen. Tod Wolters, commandant van de US European Command.

2 april 2020: DEFENDER Europe 21?

Logo DEFENDER Europe 21
Logo Defender Europe 21
Bron: APAN
Bijschrift APAN: ” Defender Europe 21 is a series of five linked, USAREUR-led exercises, consisting of Swift Response 21 (SR21) (JEF), Saber Junction 21 (SJ21), Immediate Response 21 (IR21) (RSOI), Saber Guardian 21 (SG21) (FTX/LFX), and Defender 21 (D21) Corps CPX. “

Volgens een bericht op een Pools radiostation zit er een DEFENDER Europe 21 aan te komen (hopelijk geen 1 april grap).
De kolonel bd Ray Wojcik, voormalig militair attaché in Polen en directeur van het Center for European Policy Analysis in Warschau: “Even better news is the fact that the US is already planning DEFENDER 21 drawing on important lessons from DEFENDER 20”.

1 april 2020: officiële status-update

De laatste weken was het zoeken naar de status van Defender Europe 20. Via de US Army Europe Media Desk hebben we een goed beeld gekregen.

 • Sinds 13 maart is het verplaatsen van mensen en materieel in opdracht van de [Amerikaanse] Minister van Defensie stilgelegd. De gezondheid van de militairen, burgers en hun familie is nu de voornaamste zorg.
 • Een aantal van de aan Defender Europe verbonden oefeningen zijn afgelast:
  • Exercise Defender-Europe 20 – Dynamic Front,
  • Joint Warfighting Assessment,
  • Saber Strike en
  • Swift Response.
 • Het is de verwachting dat het Armored Brigade Combat Team dat reeds in Europa is zijn schietseries uit zal voeren [zie ook ons bericht van 26 maart]. Ook hun deelname aan de (aangepaste) geallieerde oefening Allied Spirit zal doorgaan.
 • Men onderzoekt de beste wijze waarop zowel de mensen als het materieel terug kunnen naar de Verenigde Staten. Met het materieel dat uit de Army Prepositioned Stocks ingezet is, worden nu logistieke en ondersteunende operaties (sustainment operations) in Polen uitgevoerd.
  Het materieel dat nog vanuit de depots ingezet zou worden, blijft daar in afwachting van verdere besluitvorming.
 • Het personeel gaat in principe terug naar de Verenigde Staten. Men onderzoekt de wijze waarop dit het meest veilig kan.
 • Ondanks alles is men gecommitteerd (aan de Amerikaanse partners, geallieerden en het Amerikaanse volk) aan de inzet voor vrede en veiligheid.

Samengevat komt het er dus op neer, dat op een klein gedeelte na, de oefening Defender Europe 20 tot stilstand is gekomen. Het personeel en hun families gaan waar mogelijk terug naar huis of de kazerne. Er wordt een oplossing gezocht voor het terugbrengen materieel.

26 maart 2020: stilte

Het is stil rond Defender Europe 20. Geen officiële nieuwsberichten vanuit de US Army Europe over de verdere voortgang of annulering. Wel een fraaie foto van een Abrams tijdens de actuele schietoefeningen op Drawsko Pomorski (Polen).

Vuren Abrams tank
Vuren Abrams op oefenterrein Drawsko Pomorski
Foto: US Army Europe

Wel ‘gedoe’ op de social media van mensen die tanks zien. Berucht is het filmpje van CV90 pantservoertuigen op het station van Amersfoort. Geruchten over een lockdown die door het Nederlandse leger wordt voorbereid. In werkelijkheid betrof het materieel dat terugkomt vanuit de (afgelaste) oefeningen in het buitenland.
En zo zijn er dus ook soortgelijke berichten over Defender. Over het Amerikaanse leger dat Europa aan het veroveren is. Over een zorgwekkender scenario dan de corona-uitbraak.

Er zijn in ieder geval weer treintransporten met Amerikaans materieel. Uit de informatie die ons bereikt, gaat het materieel terug naar de Army Prepositioned Stocks. Onbekend is wat er gaat gebeuren met het materieel dat per schip in Europa aangekomen is.

17 maart 2020: nog meer Corona-maatregelen

In een persbericht kondigt US Army Europe strenge maatregelen aan tegen het Corona-virus.

 • Alle personeelsbewegingen tussen de Verenigde Staten en Europo zijn gestopt.
 • De oefeningen Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike and Swift Response zullen niet gehouden worden. De Amerikaanse troepen die hiervoor al in Europa zijn, gaan terug.
 • In de in omvang aangepaste oefening Allied Spirit zullen Amerikaanse tankeenheden schietoefeningen doen samen met Europese partners.
 • Over andere maatregelen wordt nog overlegt.

Toch wordt een deel van de oefening Defender Europe 20 al een succes genoemd. In de afgelopen twee maanden is het eerste deel van de oefening geslaagd. Er zijn 6000 militairen vanuit de US overgebracht, 9000 stuks materieel zijn verplaatst vanuit de Army Prepositioned Stocks en 3000 stuks materieel zijn over de Atlantische Oceaan verplaatst.

Russische reactie

Rusland noemde de laatste weken de oefening Defender Europe een provocatie. Nu het Corona-virus toeslaat en er maatregelen genomen worden, veranderd ook de toon van de Russische berichtgeving. In de kop van zijn artikel vraagt Russia Today zich af of de NAVO verslagen is door COVID-19. Verderop noemt men dat de NAVO misschien helemaal niet klaar is voor een oefening onder een reële (Corona) dreiging. Zowel qua materieel als qua psychologie.

Vlissingen

De USNS Benavidez ligt op dit moment (samen met de Zr.Ms. Hydra) nog in de haven van Vlissingen. De ARC Resolve (IMO9080297) is gisterochtend vertrokken met onbekende bestemming.

En verder in Nederland?

Het Nederlandse leger bereid zich voor op hulpverlening in de strijd tegen Corona. Onder andere via het Calamiteitenhospitaal.

En dan, tot slot, nog een aantal Nederlandse afgelastingen. Defensie heeft besloten dat de internationale helikopteroefening Swift Blade (georganiseerd door onder andere het DHC) niet doorgaat. Deze oefening stond gepland van 14 april tot 1 mei.
Enige dagen geleden werd al bekend dat de oefening Frisian Flag vanaf de Vliegbasis Leeuwarden gecancelled is. Is is besloten om de Helicopter Weapon Instructors Course voor nu niet door te laten gaan. Deze laatste zou in Duitsland plaatsvinden.

13 maart 2020: Corona-maatregelen

Geen voortgang op de oefening, het Coronavirus bepaalt sinds een paar dagen het beeld van de oefening Defender Europe 2020.

Sinds gisteren zijn in Nederland striktere maatregelen van kracht geworden om het virus te beheersen. De Amerikaanse strijdkrachten hebben eveneens nieuwe maatregelen ingevoerd. In het kort komen die er op neer dat er niet meer tussen landen gereisd wordt tenzij dit essentieel is. Niet bekend is of Defender Europe dit is. Het valt op dat wereldwijd veel oefeningen afgelast worden.

De lt.gen. Cavoli (commandant US Army Europe) geeft in een videoboodschap informatie over de Corona-maatregelen en de gevolgen.

12 maart 2020: eerste maatregelen Corona

De oefening DefenderEurope gaat fors geraakt worden door het Coronavirus. U.S. Army Europe heeft besloten het aantal deelnemende militairen terug te brengen. In overleg met de Europese militaire partners zal de komende dagen besluiten worden genomen over de inzet en het verloop van de oefening in de komende periode.

In de afgelopen nacht heeft president Trump het passagiersverkeer tussen Europa en de USA met ingang van overmorgen stilgelegd.
De oefening Cold Responder 20, die nu met 15000 militairen loopt in Noord Europa, wordt per direct stilgelegd.
Ook de fotomomenten die DefensieFotografie in de planning had, zijn door de US Army Europe geannuleerd. Er komt hierdoor zaterdag geen reportage van de aankomst in Vlissingen en de Host Nation Support.

10 maart 2020: Corona dreigt

De luitenant generaal Christopher Cavoli is preventief in quarantaine gegaan vanwege het Corona / Covid-19 virus. De commandant van het Amerikaanse leger in Europa is misschien tijdens de strategische bijeenkomst van 6 maart in Wiesbaden in aanraking gekomen met het virus. De aanwezige Poolse generaal Jaroslaw Mika testte positief.

Om dus een mogelijke verdere besmetting te voorkomen, zijn de generaal en een aantal van zijn stafmedewerkers vrijwillig in quarantaine gegaan.

Het Amerikaanse leger houdt de ontwikkelingen rond het Corana-virus nauwlettend in de gaten. Een vrees is dat (de kans op) een langdurige quarantaine de gereedheid van het leger wereldwijd kan beïnvloeden. Het goede nieuws is dat er voor de oefening Defender Europe 2020 nog geen beperkingen zijn.

6 maart 2020: Nederland

#DefenderEurope in Nederland

1AD patch

Vanaf 10 maart arriveert een complete Amerikaanse gevechtsbrigade (2nd Brigade Combat Team, 1st Armored Division) in Nederland. 1250 militairen landen op vliegbasis Eindhoven en tegelijkertijd arriveren honderden M1 Abrams tanks, Bradley pantservoertuigen en containers in drie schepen in Vlissingen.

Het eerste schip is de USNS Benavidez (roll on roll off schip van de Bob Hope klasse) heeft de Abrams tanks en Bradley gevechtsvoertuigen. Het tweede schip is de ARC Resolve (IMO9080297) met onder andere Humvees. Welk schip het derde is, is nu nog niet bekend. Dankzij CurrentOps weten we een derde schip: de ARC Patriot (IMO: 9316139), echter met een geplande aankomst op 16 maart.

Nederland levert de ondersteuning op basis van NAVO-afspraken. Deze steun aan bondgenoten op eigen grondgebied heet Host Nation Support. Alle krijgsmachtdelen zijn hierbij betrokken.
Het haventerrein in Vlissingen is gedurende de operatie omgetoverd tot een Tijdelijk Militair Object (TMO). Het terrein wordt beveiligd door bewapende militairen en de marine patrouilleert in de haven. Marineduikers inspecteren de kades waar de transportschepen aanleggen. De Koninklijke Marechaussee begeleidt de konvooien.

Voor de legering van de militairen richt de luchtmacht op vliegbasis Woensdrecht een tentenkamp in compleet met slaap-en eetzalen. Ook leveren diverse ondersteunende en logistieke onderdelen van Defensie een bijdrage. De Host Nation Support operatie wordt gecoördineerd vanuit het recent opgerichte Territoriaal Operatiecentrum (TOC) van de landmacht, op de Bernhardkazerne in Amersfoort.

Over de Maas

Zoals al geschreven is de eenheid die aankomst de 2nd Brigade Combat Team, 1st Armored Division. Deze eenheid is gestationeerd in Fort Bliss in de staat Texas.

De 104 Logistic Support Brigade, 1 (United Kingdom) Brigade van de Britse landmacht, ondersteunt de Amerikaanse troepenverplaatsing. De brigade, gelegerd in South Cerney, bemant de havens in België, Nederland en Duitsland waar de Amerikaanse schepen aanmeren en ondersteunt de konvooien richting Oost-Europa.

De verplaatsingen door Nederland vinden plaats tussen 12 en 29 maart. Daarbij verplaatst een deel van de Amerikaanse brigade over de weg richting het Limburgse Grubbenvorst, waar zij als onderdeel van de oefening de Maas oversteken.
Nederlandse geniesoldaten van de landmacht plaatsen hiervoor op 26 maart een pontonbrug over de rivier. De scheepvaart op de rivier wordt hiervoor tijdelijk gestremd.

Zo steken 75 jaar na onze bevrijding opnieuw Amerikaanse militairen de Maas over, om daarna verder richting het oosten te trekken.

4 maart 2020

We vragen ons al een paar dagen af of Corona / COVID-19 impact zal hebben op de oefening Defender Europe. Op dit moment is het officiële bericht: “the virus has not impacted the execution DEFENDER-Europe 20”. Gaat dus vooralsnog goed.

Volgens Europäische Sicherheit & Technik is de Resolve (IMO: 9080297) onderweg naar Vlissingen.

2 maart 2020

Twitter is met de hashtag #DefenderEurope een goede bron van informatie. Vandaag leren we dat het konvooi op de Atlantische Oceaan onderweg is, ouderwets onder bescherming van oorlogsbodems. Met voorop de USS Vella Gulf (CG-72), een schip uit de Ticonderoga-klasse. Het materieel uit Bremerhaven is aangekomen in Polen

27 februari 2020: opnieuw schepen

De aanvoer van het materieel gaat fors door. De Endurance is vertrokken uit Bremerhaven maar aan dezelfde kade ligt nu de Green Bay (IMO: 9339818).
Uit Antwerpen is de vandaag de ARC Integrity (IMO: 8919934) vertrokken. Het schip is gelost door 838th Transport Battalion en had een groot aantal wielvoertuigen (vrachtauto’s en Humvees) aan boord.

In het Belgische Zutendaal is vandaag begonnen met het leeghalen van het depot (bij het Army Prepositioned Stock).

24 februari: nieuwe schepen onderweg

De USNS Benavidez (roll on roll off schip van de Bob Hope klasse) is vertrokken uit Beaumont (Texas). Aan boord opnieuw tanks, veel Abrams tanks en Bradley gevechtsvoertuigen.
En dag eerder vertrok de ARC Resolve (IMO: 9080297) met onder andere Humvees.

21 februari 2020: Reportage Bremerhaven

De ARC Endurance lost zijn kostbare vracht in Bremerhaven. Zie de reportage op https://defensiefotografie.nl/oefeningen/tanks-in-bremerhaven/

Op deze plaats de bijzondere complimenten voor de mensen van het Military Surface Deployment and Distribution Command (SDDC). Te herkennen aan het logo met de witte pijl op een groene achtergrond. Collega’s van hen die wij kennen als DVVO en MOVCON. Zij zorgen ervoor dat het transport (en ons bezoek) op rolletjes loopt.

19 februari 2020

Verschillende Amerikaanse eenheden waaronder het 2nd Armored Brigade Combat Team (Spartan Brigade) zijn zich aan het inschepen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De eerste groep van het personeel is per vliegtuig onderweg.

En er is vorige week een mooie poster verschenen.

10 februari 2020

De opvolger van de infographic van 18 januari is bekend.

3 februari 2020: het eerste schip

Het eerste schip voor Defender Europe 20 is (met Engels materieel) aangekomen in de haven van Antwerpen. Het materieel zal uiteindelijk naar het achterland getransporteerd worden.

Foto deeplink Facebook https://www.facebook.com/MedicalComponentBe/

2 februari 2020

Een uitgebreide aankondiging van het Engelse leger op hun website met een mooie infographic en een filmpje.

1 februari: protesten

Op 1 februari laat de vredesbeweging van zich horen. Her en der kom je oproepen voor weg- en spoorblokkades tegen. Op deze pagina zullen we daar geen aandacht aan geven.

28 januari 2020

Sinds gisteren zijn volgens Hessenschau de transporten vanuit het depot in Mannheim gestart. In de nacht gaan de konvooien naar het Bundeswehr-Standort Fritzlar (Schwalm-Eder). Leuk detail: 11LMB heeft daar ook binnenkort een oefening.

27 januari 2020

Volgens een Duits nieuwsbericht komen de eerste schepen op 20 februari aan in Bremerhaven. De laatste schepen arriveren op 26 februari. In een zestal konvooien gaat met naar het oosten.

Volgens de Waldroder Zeitung (een lokale krant) zijn op 22 januari de eerste kwartiermakers in Bergen aangekomen.

23 januari 2020

De eerste troepen zijn vandaag, op de dag dat bekend werd dat onze eigen Mariniers waarschijnlijk niet meer naar een kazerne in Vlissingen hoeven, begonnen met het vertrek.
Voertuigen en zwaar materieel van Fort Hood, Fort Bliss and Fort Stewart beginnen met transport via de trein naar de havens in de Verenigde Staten.

18 januari 2020: gecombineerde oefeningen

Er is een nieuwe infographic gepubliceerd. Naast Defender Europe 20 lopen er verschillende andere oefeningen:

 • Saber Strike (jaarlijkse internationale oefening die sinds 2010 wordt gehouden door het Amerikaanse Leger Europa gericht op de Baltische staten)
 • Allied Spirit XI (internationale oefening van 7th Army Training Command op het oefenterrein Hohenfels)
 • Dynamic Front (internationale artillerie-oefening van het 7th Army Training Command op oefenterrein Grafenwöhr)
 • Joint Warfighting Assessment 2020 (het U.S. Army Joint Modernization Command beoordeeld met een internationaal team meer dan 40 concepten voor oorlogsvoering in de toekomst).
 • Swift Response (deployment-oefening van het U.S. Global Response Force (GRF))
 • Trojan Footprint (internationale verplaatsingsoefening van het U.S. Special Operations Command – Europe).

7 januari: routes door Europa

Op basis van de nieuwsartikelen (van onder andere het Duitse RND) hebben we de verschillende aanvoerroutes kunnen construeren.

6 januari 2020

Er wordt meer bekend over de inhoud van de oefening.

 • Er doen 2.500 militairen mee van het Verenigd Koninkrijk.
 • Door verschillende landen wordt een digitaal slagveld opgezet. Uiteindelijk zullen 10 landen aan de virtuele strijd deelnemen.
 • De 82nd Airborne Division zal luchtlandingen uitvoeren in Litouwen, Georgië en Polen.
 • De meeste Amerikaanse manschappen keren in juni terug.

2 januari 2020

Het Duitse leger (Bundeswehr) opent een themapagina op zijn website:
https://www.bundeswehr.de/de/organisation/streitkraeftebasis/uebungen/defender-europe-20

15 december 2019

Ik kleine blik op de operaties.

4 december 2019

In een infographic wordt de omvang van de oefening duidelijk. 20.000 man personeel en 13.000 stuks materieel verplaatsen over 4000 kilometer.

12 november 2019: de deelnemende eenheden

Het materieel komt aan in Antwerpen (Belgie), Vlissingen, Bremerhaven (Duitsland) en Paldiski (Estland). Het meeste personeel komt per vliegtuig aan en trekt daarna verder.

De deelnemende Amerikaanse eenheden:

 • 82nd Airborne Division (Airborne) Headquarters from Fort Bragg, North Carolina, will deploy approximately 150 personnel.
 • 13th Expeditionary Sustainment Command from Fort Hood, Texas, will deploy approximately 300 personnel.
 • 807th Medical Command (Deployment Support) from Salt Lake City, Utah, will deploy approximately 100 personnel.
 • 1st Cavalry Division Artillery Command from Fort Hood, Texas, will deploy approximately 350 personnel.
 • 1st Calvary Division Sustainment Brigade Headquarters from Fort Hood, Texas, will deploy approximately 250 personnel.
 • 2nd Brigade Combat Team, 1st Armored Division from Fort Bliss, Texas, will deploy approximately 3,800 personnel.
 • 116th Cavalry Brigade Combat Team from Boise, Idaho, will deploy approximately 3,800 personnel.
 • 2nd Brigade, 3rd Infantry Division from Fort Stewart, Georgia, will deploy approximately 3,800 personnel.
 • 1st Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division (Airborne) from Fort Bragg, North Carolina, will deploy more than 1,000 personnel.
 • 168th Engineer Brigade Headquarters from Vicksburg, Mississippi, will deploy approximately 200 personnel.
 • 44th Medical Brigade from Fort Bragg, North Carolina, will deploy approximately 250 personnel.
 • 11th Theater Tactical Signal Brigade from Fort Bliss, Texas, will deploy approximately 600 personnel.
 • 1st Cavalry Division Headquarters from Fort Hood, Texas, will deploy approximately 500 personnel.
 • 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade from Fort Stewart, Georgia, will deploy approximately 1,750 personnel.

17 oktober 2019: aankondiging DEFENDER

In een persbericht worden de oefening DEFENDER Europe en het doel van de oefening aangekondigd.
“DEFENDER-Europe 20, and linked activities, will increase strategic readiness and interoperability by exercising the U.S. military’s ability to rapidly deploy a large combat-credible force and equipment from the United States to Europe; and alongside its allies and partners, quickly respond to a potential crisis.”

Tussen februari 2020 en augustus 2020 zal de oefening gedraaid worden. Het zwaartepunt van de oefening valt in april en mei 2020.

Persbericht aankondiging DEFENDER-Europe
Persbericht aankondiging DEFENDER-Europe

De oefening in getallen:

 • 37.000 Geallieerde en Amerikaanse militairen doen mee.
 • 20.000 Amerikaanse militairen gaan naar Europa.
 • 20.000 stuks materiaal komen vanuit de U.S.
 • 13.000 stuks materiaal komen uit de verschillende depots (Army Prepositioned Stock)
 • 9.000 deelnemende U.S.-militairen die nu al in Europa zijn (Army, Navy, Air Force en Marines)
 • 8,000 Europese Militairen
 • 4.000 kilometer verplaastsen via 12 konvooi-routers.
 • 18 deelnemende landen.