Martin BosOefeningen

Een woensdag op de hei

Het oefenterrein Oirschot wordt ook in de Corona-periode volop gebruikt voor oefeningen. Wat kom je, op een gewone doordeweekse dag, tegen op de hei?

Alpha Batterij 41 Afdeling Artillerie

De 41 Afdeling Artillerie heeft een drukke oefenweek. De Bravo ‘Longhorn’ Batterij oefent op het oefenterrein in Havelte. De Alpha Batterij doet het zuidelijker.

Vroeg in de ochtend maken de mannen en vrouwen zich gereed om het veld in te gaan. Wat dreunt daar op die heide? De eerste regel van het lied van de artillerie klinkt onbewust door ons hoofd als de 6 PzH2000 pantserhouwitsers hun motoren starten. De Boxers en Fenneks van de batterij doen hun best maar komen niet boven het diepe geronk uit.

Deze oefening op Oirschot gaat vandaag over verplaatsen. Al snel ligt de bivak er verlaten bij. Boogtenten voor het kader en de veldbedden onder een zeil voor het personeel. En natuurlijk zien we de Dixi.

De hele dag verplaatsten de voertuigen zich op de heide. Soms staan ze stil, tien minuten hier, 20 minuten daar. Om daarna weer door te rijden.

Kodiak

Een bekende op het de hei is de Kodiak. Hij komt er vandaag voor een korte functietest na het onderhoud. Met het dozerblad weet deze Kodiak een mooie greppel te maken. Daarna is het de beurt aan de graafarm.

YPR-765

Hoe oud zou hij zijn? Snel rekenen leert dat het prototype van de YPR-765 al 50 jaar oud is. In Nederland hebben we er nog een paar voor Battle Damage Repair, Marechaussee of de bewaking van een vliegbasis . Dat moet een goede reden zijn om met de les-uitvoering van dit voertuig nog de rondjes te rijden.

Restjes grond en lucht

Een gewone doordeweekse dag. Naast de hierboven genoemde activiteiten zie je de verschillende rij-opleidingen van OTCRij voorbij komen. Met onder andere de gloednieuwe Gryphus en de oude vertrouwde 4-tonner. Groepjes infanteristen hobbelen over de heide. En een eenzame Cougar doet nog even de GLV 5 aan.