Martin BosOefeningen

Verover de Godthelpbrug!

Militairen van vier landmacht-brigades zijn aan het oefenen voor op grootschalige gevechtsoperaties tijdens de oefening Zebra Sword. In een van de scenario’s speelt het veroveren van de Godthelpbrug op oefenterrein De Vlasakkers.

Zebra Sword

Zebra Sword zou dé Landmacht-oefening van 2020 worden. Als enige gereedstelling-oefening was hij zelfs opgenomen in de Rijksbegroting. Oorspronkelijk zou de oefening in Duitsland plaatsvinden maar het scenario is vanwege Corona naar Nederland verplaatst. Om dezelfde reden oefenen de eenheden nu in kleinere verbanden en op verschillende locaties zoals oefenterreinen, maar ook binnen de bebouwde kom. En om het risico op Corona-besmettingen te verkleinen vermijden de eenheden zoveel mogelijk contact met anderen.

Zebra Sword speelt zich af op militaire terreinen van Weert, op de vliegvelden de Peel en Deelen en op de oefenterreinen Oirschot, Stroe, Deelen, ’t Harde, Leusderheide, De Vlasakkers en de Marnewaard. Daarnaast zijn militairen actief de buiten oefenterreinen in het gebied tussen Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen.

Oefenen in coronatijd blijft belangrijk. Defensie is een vitale organisatie die altijd voorbereid moet zijn voor verdediging van het NAVO-grondgebied en het bevorderen van de internationale rechtsorde. Daarom oefent Defensie continu. En daarom gaat deze oefening door.

44 Painfbat op De Vlasakkers

Op het oefenterrein De Vlasakkers was het 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso actief. Eerder waren ze al over de weg vanuit Havelte naar de Amersfoortse regio vertrokken. Op zowel de Leuderheide als op De Vlasakkers mogen ze hun vaardigheden verbeteren. De hele week rouleert men, iedere keer gaat een andere groep door een bepaald scenario. En soms is het scenario een beetjes anders, moeilijker. ‘Vinden ze leuk’ zegt het kader daarover bij een andere brigade.

De oefeningen van vandaag gaan grotendeels uit van het zogeheten ‘uitgestegen optreden’. Dit is gevechtsactie waarbij de militairen, die achterin de CV90 vervoerd worden, hun infanteriegevechtsvoertuig verlaten en gescheiden van het voertuig optreden. Tijdens het gevecht worden ze gesteund met de wapens van hun gevechtsvoertuig.
Met Zebra Sword oefent men samenwerking binnen de gevechtseenheid. Voor het uitstijgen is de actie in handen van het personeel van de verschillende CV90’s. Na het uitstijgen moeten de infanteristen onderling opereren en samen met de voertuigen de juiste tactiek inzetten. Ieder heeft daarin zijn eigen rol, zijn eigen gevechtskracht. Deze rol kan je herkennen aan de wapens die het team mee heeft. De militairen met Colt, Minimi, MAG en Panzerfaust hebben alle een specifieke rol.

Uitgestegen oefenen

Op het oefenterrein ligt de Godthelpbrug, een baileybrug vernoemd naar een van de terreinbeheerders. De brug moet ingenomen worden. En als er sprake is van een vijandelijke tegenstander van Team Rood dan moet hier adequaat op gereageerd worden. Klinkt simpel, is het niet.

Gereed

Drie CV90-voertuigen en hun bemanning staan aan de oostzijde van De Vlasakkers. Het personeel is gebriefd en zit al op en in de voertuigen. De sfeer is nog relaxed. Achterin de CV90 wachten ze op wat er gaat gebeuren. De voertuigbemanning doet de laatste checks, helmen op, luiken dicht.

Door het bos klinkt het herkenbare ratelen van de rupsbanden van de CV90 wanneer de groep zich in beweging zet. Al direct zie je de toren naar links en rechts bewegen om te scannen naar tegenstand.
Nog voor de bocht gaat de snelheid er uit. Langzaam kijkt men voorbij de bocht naar mogelijke dreiging.

Driehonderd meter verderop verspert concertina de weg. Wat is er aan de hand? De infanteristen verlaten hun beschermende omhulsel om uitgestegen te gaan verkennen. Geconcentreerd, met oog voor ieders positie en de omgeving gaat het langzaam voorwaarts. Onder dekking van de boordwapens van de CV90 en onder dekking van de soldaat met de MAG.

Contact

De stilte in het bos wordt plotseling doorbroken. De forse klappen van een vurende MAG verstommen de vogels in dit natuurgebied. Het team is op een voertuig van Team Rood gestuit en de bestuurder open het vuur met zijn lichte mitrailleur. Tegen de overmacht is hij niet bestand.

In de oefening wordt volop gebruikt gemaakt van het MCTC-systeem (Mobile Combat Training Centre). Iedere militair, vriend en oefenvijand, draagt daarvoor sensoren op de helm en het vest. Ook de voertuigen zijn voorzien van sensoren. Ieder wapen is voorzien van een zender.
Een centrale computer volgt de training en registreert de uitwerking van ieder schot. Wordt je ‘met succes’ aangeschoten dat laat het systeem je weten dat je gewond of dood bent. Op de voertuigen laat een knipperend licht zien dat het voertuig is uitgeschakeld.
Het is gebruikelijk binnen de oefening dat een aangeschoten militair zich herkenbaar opstelt, zonder helm en wapen neergelegd.

En vooruit gaat het weer, op naar de brug.

Verovering Godthelpbrug

De brug wordt verdedigt door Team Rood dat voor de gelegenheid bestaat uit militairen van de antitank-eenheid van de D-compagnie, 44 Painfbat.
Met hun twee Fennek-voertuigen staan ze aan beide zijden van de Godthelpbrug opgesteld en verkennen ze de omgeving. Te voet wordt de bosrand in de gaten gehouden. Het Spike-antitanksysteem staat goed gecamoufleerd en nagenoeg onzichtbaar verderop. Als Opfor weet je bijna zeker dat je aangevallen gaat worden.

Wanneer behaal je voordeel in het aanvallend gevecht? Als de weerscondities in je voordeel werken! In de meest forse regenbui van de dag vallen Coyotes (bijnaam B-compagnie) en Cobra’s (bijnaam C-compagnie) de brug aan.


De westzijde van de brug is overlopen maar de Godthelpbrug is nog niet in handen. Aan de oostzijde heeft Team Rood zijn posities voor de laatste verdediging ingenomen.

Brrrrt, de Minimi ratelt, tufla’s vliegen door de lucht. De laatste slag is begonnen. Het MCTC-systeem op de Fennek knippert als teken dat het voertuig is uitgeschakeld en kort daarna zetten de eerste verdedigers hun helm af.

Veilig

De brug is verovererd en de omgeving is veilig. Ook veilig genoeg om de CV90s weer bij te laten trekken.

Game over en oefening voorbij. De verovering van de Godthelpbrug is gelukt.
Terug naar de verzamelplaats.